Word kraamverzorgende

Welkom bij ROC Menso Alting, de start van jouw carrière als kraamverzorgende!

Wat leuk dat jij erover nadenkt om een opleiding tot kraamverzorgende te volgen! Op het ROC Menso Alting in Groningen bieden we de branche erkende opleiding tot kraamverzorgende aan. Tijdens deze opleiding van totaal 15 maanden ga je in de praktijk aan de slag. Deze praktijkplek vind je bij een kraamzorgorganisatie, het is belangrijk dat je een werkplek hebt om tijd de branche erkende opleiding te werken. Heb je nog geen praktijk werkplek? We werken samen met een aantal partners in Groningen die momenteel staan te springen om personeel. Vacatures vind je op hun websites.

Opleiding Kraamverzorgende mbo in Groningen (branche erkend)

  • Duur: 15 maanden
  • Werk-leerovereenkomst: Ja
  • Startdata: november of april
  • Instroomeisen;
    • vmbo kader gemengde of theoretische leerweg
    • mbo-2 of mbo-3 vakopleiding
    • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo

Je volgt een opleiding van 15 maanden tot kraamverzorgende. Je hebt een leer arbeidsovereenkomst bij een kraamzorgorganisatie. De lesdagen zijn volgens rooster ingepland. De eerstvolgende groep start in april 2024. Met je diploma kun jij je na deze opleiding als kraamverzorgende registreren bij het Kennis Centrum Kraamzorg (KCKZ). Start direct met je aanmelding wanneer je al een praktijk werkplek hebt, of download de brochure over deze opleiding voor meer informatie. 

Waarom de branche erkende opleiding?

De opleiding kraamzorg biedt je de kans om een verschil te maken in het leven van kraamgezinnen. Tijdens de opleiding leer je niet alleen de praktische vaardigheden, maar ook de waarden die belangrijk zijn in de zorg en ondersteuning van een kraamverzorgende en het gezin. Met een erkende brancheopleiding wordt gegarandeerd dat je goed wordt opgeleid tot een bekwame kraamverzorgende. 

Andere manieren om kraamverzorgende te worden

Naast de branche erkende opleiding zijn er meerdere manieren om kraamverzorgende te worden. Heb je al een relevante opleiding binnen de zorg en welzijn afgerond? Volg dan het verkorte verdiepingstraject Kraamzorg. Ook kom je de specialisatie kraamzorg tegen tijdens de mbo niveau 3 opleiding Verzorgende-IG. Deze opleiding volg je in 2 jaar in de BBL (beroeps begeleide leerweg, je leer veel op school) vorm, of in 3 jaar in de BOL (begroeps opleidende leerweg, je leert in de praktijk) vorm. 

Kraamverzorgende worden met ervaring in de zorg

  • Duur: 20 weken, 12 lesbijeenkomsten
  • Werkleer-overeenkomst: Ja
  • Instroomeisen;
    • Verzorgende-IG diploma met werk- of stage-ervaring in de zorg
    • Mbo- of hbo-verpleegkundige diploma

Met het keuzedeel Verdieping Kraamzorg kun je een verkort traject volgen tot kraamverzorgende. Voor dit keuzedeel is een opleiding Verzorgende-IG, mbo of hbo verpleegkundige nodig. In 20 weken, met 12 lesbijeenkomsten, wordt je kennis in de praktijk uitgebreid om aan de slag te kunnen als volwaardig kraamverzorgende. met je bewijs van deelname kun je je registeren bij het Kennis Centrum Kraamzorg (KCKZ)

BBL-opleiding Verzorgende-IG

  • Duur: 2 jaar
  • Opbouw: 1 dag per week, veel werken in de praktijk

In deze tweejarige opleiding word je breed opgeleid en kun je gaan werken met verschillende doelgroepen, onder andere in de kraamzorg! Je gaat 1 dag in de week naar school en de overige dagen leer je in de praktijk bij een kraamzorgorganisatie.

Eerst nog meer weten over deze opleiding? Download dan de brochure:

BOL-opleiding Verzorgende-IG

  • Duur: 3 jaar
  • Stage in de kraamzorg: Ja
  • Opbouw: 1e jaar theorie, 2e en 3e jaar stage

Tijdens deze driejarige opleiding maak je in het eerste leerjaar kennis met de kraamzorg en is er de mogelijkheid om in leerjaar 2 en/of leerjaar 3 je stage bij een kraamzorgorganisatie te volgen. Heb je stage gelopen in de kraamzorg en dit voldoende afgerond? Dan kun je na het behalen van je diploma aan het werk bij een kraamzorgorganisatie.

Het financieren van je studie

Wij begrijpen hoe lastig het soms kan zijn om je opleiding te financieren. Zeker met de veranderingen omtrent het STAP-budget. Hierdoor merken wij dat steeds minder mensen in aanmerking komen voor bepaalde financiële steun.

Bij ROC Menso Alting zijn we hier om je te ondersteunen op financieel gebied. Als je voldoet aan de gestelde voorwaarden, kunnen we bijvoorbeeld via de gemeente een subsidie aanvragen om je te helpen. Daarnaast zijn we voortdurend actief op zoek naar andere mogelijkheden om de kosten van de opleiding te verlichten.

Wil je weten welke opties er voor jou beschikbaar zijn? Aarzel niet en kom met ons in gesprek. Samen bekijken we hoe we je opleiding zo toegankelijk mogelijk kunnen maken.

Na je studie

Yes! Je hebt je diploma gehaald. En nu?

Als kraamverzorgende word je ingezet in situaties vlak voor, tijdens en (gemiddeld) acht dagen na de geboorte van een baby. In de kraamzorg staan zowel de moeder als de pasgeborene centraal. Je hebt geleerd om in verschillende situaties in te schatten welke zorg en begeleiding er nodig is. Je hebt een professionele houding en kunt met kennis van zaken het beroep uitoefenen. Je observeert, signaleert en coördineert.

Als kraamverzorgende werk je intensief samen met onder andere de verloskundige en overige professionals in de geboortezorg. Samen dragen jullie zorg voor een veilige en goede start van de pasgeborene. Het werken in de kraamzorg is afwisselend, uitdagend en veelzijdig.

Een kraamverzorgende is:

  • flexibel
  • sociaal
  • geduldig
  • zorgzaam
  • praktisch
  • betrouwbaar

Daarnaast kun je goed samenwerken en blijf je ook in acute situaties rustig en alert.

Tiana Boersma kraamverzorgende en voormalig student kraamzorg ROC Menso Alting vertelt je graag meer over haar vak:

Meer informatie?

Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met Petra Buist via e-mail op fp.buist@rocmensoalting.nl of bel ons tijdens de openingstijden op 050-524 45 80.