• Studiekosten en Boekenlijsten

Studiekosten

Je hebt gekozen voor één van onze opleidingen. Super! Een frisse start met nieuwe uitdagingen die op je pad gaan komen. Je kunt je afvragen welke kosten hier aan verbonden zijn. Krijg je bijvoorbeeld een studiefinanciering? Moet je lesgeld betalen? Hieronder komen alle belangrijke thema’s aan bod. Je kunt alles teruglezen in het financieel reglement, deze staat samen met de boekenlijsten in de grijze blokken. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Boekenlijsten

Elk jaar worden op deze pagina de boekenlijsten gepubliceerd. De lijsten worden aan het einde van het cursusjaar vastgesteld door het opleidingsteam voor het volgende cursusjaar. Ze komen in juni online te staan, hiernaast aan de rechterkant van deze tekst.

Let op! Je mag zelf bepalen waar je de boeken besteld. Bij de plaatselijke boekhandel of online, dat is aan jou. Alleen als het op de lijst aangegeven staat, bijvoorbeeld bij Taal en Rekenen, dan moet je dit volgen. 

Les- of cursusgeld

Als je ouder bent dan 18 jaar betaal je les- of cursusgeld voor je opleiding. Als je een BOL opleiding volgt betaal je lesgeld aan DUO. Als je een BBL opleiding volgt, betaal je cursusgeld aan ROC Menso Alting. Hiermee betaal je voor het volgen van lessen, het doen van examens enz. Dit bedrag verschilt per jaar en per opleidingsniveau. De bedragen worden vastgesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Voor meer informatie over de hoogte van het les- en cursusgeld bekijk de website van DUO.

Schoolkosten

Naast je les- of cursusgeld heb je ook nog andere benodigdheden nodig, bijvoorbeeld boeken en licenties. Per opleidingsrichting komt er een lijst met alle benodigdheden die je nodig hebt voordat je aan je opleiding begint. Deze worden in juni geplaats op deze pagina. 
Sommige boeken zijn ook tweedehands te verkrijgen. Let wel op dat je de juiste editie/licentie aanschaft als je dit doet.

Studiefinanciering

Als je een voltijdopleiding (BOL) volgt op het MBO en 18 jaar of ouder bent, heb je recht op studiefinanciering.  Deze studiefinanciering bestaat uit een basisbeurs en eventueel een aanvullende beurs. Het bedrag van een de basisbeurs verschilt voor thuiswonende en uitwonende studenten. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. DUO maakt dit bedrag aan het einde van de maand aan je over. Voor meer informatie bekijk de website van DUO.  

Een reisproduct voor de OV-chipkaart valt ook onder je studiefinanciering. Je kunt kiezen voor een week of weekend abonnement. Ook MBO-studenten die nog geen 18 jaar zijn maar al wel een BOL opleiding volgen hebben recht op een reisproduct. Lees hier meer over het aanvragen van een studentenreisproduct. Let er op dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor het opzeggen van de studiefinanciering en reisproduct.

Financiƫle tegemoetkoming

Als je jonger bent dan 18 jaar ontvang je nog geen studiefinanciering. Daarom kan het betalen van studiekosten lastig zijn als het gezinsinkomen van je ouders/verzorgers niet toereikend is. De minister van Onderwijs heeft mbo-scholen voor 2018 weer budget gegeven om gezinnen om ondersteunen voor les- en cursusgeld, boeken en andere kosten. Lees hier meer.

Provinciaal studiefonds
Naast deze tegemoetkomingen in de studiekosten kun je je in bijzondere gevallen wenden tot provinciale studiefondsen. Dat doe je dan bij jouw provinciehuis. De provincie Groningen geeft op hun eigen website hier meer uitleg over. Lees hier meer.